Társastánc kontra lady style

A társastánc ugyebár páros dolog. Ha jártál tánciskolába, biztosan találkoztál már azzal a sajnálatos ténnyel, hogy jóval több lány táncol, mint amennyi fiú. Viszont van egy jó hírem: a latin táncok többsége eredetileg szólótánc volt. Az egyik előző cikkemben meséltem a latin táncok eredetérő.

Sokan értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy a brazil samba szóló tánc. A rioi karneválok közvetítésein szoktunk páros táncot látni? Ugye, hogy nem. Az eredeti samba szólótánc. Később alakult ki a körtánc- majd a páros tánc változata.

De nem csak a sambát, hanem az összes latin táncot táncolhatjuk szólóban: cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive, salsa, mambo, merengue stb. Jól hangzik, ugye?

Ráadásul a standard táncokról sem kell lemondanod, ha nincs párod, azokból is előszeretettel készítek csoportos koreográfiákat lányok számára.

Miért szeretem ezeket a formációkat? Általuk mindenkit bevonok a munkába, sőt a fellépésekbe is, nem akarom, hogy bárki hátrányban érezze magát. Másodsorban ezek a koreográfiák nagy kreativitásra adnak lehetőséget. Harmadsorban így is folyamatosan fejlődhetsz, technikában és előadásmódban egyaránt, és ha időközben akad számodra egy partner, mi sem akadályoz meg abban, hogy a továbbiakban vele folytasd a tánctanulást.

Nálam senki nem marad ki a próbákból, sőt, a fellépésekből sem, ha nincs partnere. Ugyanúgy részesül a jó zenékből, a szép ruhákból, a szereplés adta örömökből, mint a párosok. Ráadásul akár versenyezhet is, hiszen manapság már lányformációs kategóriában is rendeznek versenyeket.

Grace