Miért fontos, hogy szakembertől tanulj táncolni, akkor is, ha csak esküvői nyitótáncról vagy szalagavatós táncról van szó?

Ez egy olyan dolog, amit nagyon sokan nem értenek. Ugyan nem mindegy ki tanítja be azt a táncot? Úgyis csak egyszer adjuk elő, nem akarunk profik lenni, ráadásul csak a családunk és a barátaink látják? Nos, nem mindegy. Vegyük sorra a tényezőket, hogy miért.

A tánctanár bemelegítéssel kezdi az órát. Ennek a fontosságáról, már írtam.

Figyelembe veszi, hogy mennyi idő van a felkészülésre. Nem mindegy, hogy egy-két hét vagy hónapok. A magasság viszonyokat azonnal látja. A képességeteket már az első órán felméri. Ezen tényezők tudatában javasolja valamely táncot, és ehhez igazítja a koreográfiát.

Figyelembe veszi a terem méreteit, adottságait. Nem mindegy, hogy egy hatalmas bálteremben vagy egy pici helyiségben léptek a közönség elé. Az is számít, hogy hol helyezkedik el a közönség: egy oldalon vagy körben. Ugye nem akarsz háttal táncolni nekik? Az egész produkciót a közönség szemszögéből szemléli.

Nem csak megmutatja a táncot, hanem szakszerűen egyben érthetően el is magyarázza. Ez nagyon fontos.

Tudja, hogy melyik tánc esetében hogyan kell beszámolni.

Először gyakorló tempójú zenére tanít. Segít a zeneválasztásban, tudja, melyikben érződik jobban az ütem. A választott zene ütemszámát leszámolja, a dallamok közötti váltásokat figyelembe veszi a koreográfia készítésénél.

Ismeri azokat az apró trükköket, amikkel látványosabbá tehetitek a produkciótokat.

Tudja, hogy milyen cipőben könnyebb, kényelmesebb és elegánsabb táncolni. Mit tegyél, hogy ne csússzon a talpa. Hasonlóan a ruhaválasztásban is tud tanácsot adni: szoknya hossza, abroncs, tüll, mellény, frakk vagy zakó? Ezekkel a dolgokkal legalább annyit lehet rontani is, mint javítani, és hidd el, ehhez csak a szakmabeliek értenek. Ha szerencséd van, még a sminkelésben és a hajviseletben is tud tanácsot adni.

Kezdetektől a fellépő cipőben gyakoroltat, az utolsó néhány próbán a fellépő ruhában is. Ragaszkodik a helyszíni főpróbához.

Tudja, milyen kellékekre van szükséged: pótcipő, pótharisnya, ragtapasz, a ruha színeivel megegyező színű cérna és varrótű.

Ugye érződik már, miért van szükség a tanár részéről szaktudásra, tapasztalatra, rutinra és tudatosságra?  Erre gondolj, amikor emlékezetessé akarod tenni a szalagavatódat vagy az esküvődet!

Grace