Előadóművészet, élsport gyermekkorban

Ez a téma bizony nagyon megosztja a közönséget. Szülők, tanárok eltérő módon gondolkodnak a kérdésről. Egyesek szerint tönkreteszi a pici gyerekkorát, ha ennyire komolyan foglalkozik egy művészetei ággal vagy sporttal. Mások viszont lelkesen hordák a gyermeküket, tanítványokat fellépésekre, versenyekre, és büszkék a sikereikre.

Melyik a jobb megoldás? Nos, én azt mondom: figyeld a gyereket! Ne csak egy-két reakcióját, hanem tartósan. Hogyan áll az adott művészeti ághoz vagy sportághoz, jelen esetünkben a tánchoz. Ha hosszabb idő alatt sem mutat komolyabb érdeklődést, akkor azt javaslom, maradjon meg hobbi táncosnak.

Viszont tapasztalatból mondom, hogy vannak gyerekek, akik már kiskorukban is sokkal szívesebben foglalkoznak komoly dolgokkal, mint a játékkal. Van, akinek ez a tánc. Ők azok, akik erőteljes késztetést éreznek, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. Ez belülről jön, nem a szülők vagy tanárok nyomására. Őket vétek lenne megfosztani a fejlődés és a szereplés örömétől. Ezt teszi őket boldoggá.

És, hogy milyen hatásokkal jár ez az életforma? Elsősorban magabiztosabbak lesznek. A folyamatos szereplés a nyilvánosság előtt nagyon kedvező.

Sokan tartanak attól, hogy a sok próba a tanulás rovására megy. Én épp az ellenkezőjét tapasztalom. Ezek a gyerekek rendszerint nagyon jó tanulók. Hogy lehet ez? Szerintem két oka van. Az egyik az, hogy a tánc és a zene rengeteg mindent fejleszt az agyban. A másik pedig, hogy noha kevesebb idejük marad a tanulásra, azt viszont megtanulják beosztani. Ez egy nagyon fontos dolog. A sportolók sokszor azért érnek el kiemelkedő eredményeket az üzleti életben, mert megtanulták a helyes időbeosztást. Gondoltad volna? Ráadásul a tánc mellett szerzett elméleti tudás átlagon felüli általános műveltséget ad.

Őszinte leszek. Előfordul, hogy le kell mondani egy-egy iskolai ünnepségről, kirándulásról. El kell halasztani a hétvégére tervezett születésnapi bulit a fellépés miatt, sőt karácsony előtt különösen nagy hajtás van a fellépések miatt. Viszont, aki ezt imádja, annak ez megéri. Nem szeretem az áldozat szót, mert ez nem áldozat.

Ez egy tudatos döntés. Ahogy mondtam, ez egy életforma.

Ezen a videón egy nagyon tehetséges és sikeres gyerekpárost láthattok: https://www.youtube.com/watch?v=yXQjP7_heJQ&feature=emb_logo

Grace