A tánc világnapja, avagy ki is volt Jean-Georges Noverre

Április 29. a tánc világnapja. Nem sokan tudják, hogy ez a nap Jean-Georges Noverre születésnapja, azt pedig még kevesebben, hogy ki is volt ő valójában. Mérhetetlenül sokat köszönhet neki a táncos világ. Nézzük meg dióhéjban, ki is volt ő, és miért nevezik a modern balett dráma atyjának.

Noverre 1727-től 1810-ig élt. Táncos, koreográfus, balettmester, a felvilágosodás korának zsenije. Nézeteit a Levelek a táncról és a balettekről c. művében fogalmazta meg (Lyon: 1760, Budapest: 1956).

Nagyon fontosnak tartotta a cselekményt. A divertissement-et elvetette, cselekményes balett drámákat (balet d’action) koreografált. Valósághű ábrázolásra törekedett, az érzelmek kifejezését fontosabbnak tartotta a technikai tudásnál. Lényeges volt számára, hogy a darabnak legyen expozíciója, bonyodalma és megoldása. A lírai témájú táncokat másodlagosnak tekintette a drámaihoz képest. Görög és római mitológiai témájú műveket állított színpadra.

Azt hirdette, hogy a táncnak a többi művészeti ággal összhangban kell működni. Ennek érdekében lényeges, hogy a balett mester minél műveltebb legyen. Ismerje jól a képzőművészetet, a zenét pedig még inkább.

Az alakzatok legyenek megrajzolva a pontos kivitelezés érdekében.

A balett mester rendelkezzen anatómiai ismeretekkel is, sőt vegye figyelembe a táncosai alkati sajátosságait.

Noverre a koreográfus műveltségének a fontosságát hangsúlyozta. A tudatosság és a precizitás elengedhetetlenül fontosak nála. Hatása felbecsülhetetlen értékű a művészvilágra. Utat készített a balett továbbfejlődése számára. Méltán tiszteljük benne a modern balett dráma atyját.

Grace