3 titok, amit biztosan nem tudtál a bécsi keringőről

A legnépszerűbb standard tánc, a bécsi keringő a standard táncok sorában harmadikként kapott helyet. Azonban, ha a táncok életkorát tekintjük, ez a tánc viszi el a pálmát, ugyanis ő tekint vissza a legrégebbi múltra. Hogyan lehetséges ez? Valóban régebbi lenne, mint a másik kilenc tánc? Tekintsük át a rövid történetét!

1. Ennek a táncnak az eredetét a kutatók egészen a középkorig vezetik vissza. Egyesek a dräher nevű körtáncból eredeztetik, másik viszont úgy vélik, hogy a langaus az őse. A langaus nevű tánc során a párosok egy hosszú folyosó mentén helyezkedtek el és az volt a cél, hogy a partnernőt minél gyorsabban továbbítsák a következő partnernek.

E kettő közül bármelyikből is alakult ki a winer waltzer, tény, hogy hamar meghódította a német nyelvterületet. A XIX. században hatalmas divattá vált. (A romantika korszaka a művészettörténet egyik legszebb korszakának tekinthető, legyen szó bármely művészeti ágról. Ez különösen igaz a táncművészetre, azon belül a társastáncra is.) A főúri bálok elengedhetetlen tartozékává vált, szó szerint és átvitt értelemben is megszédítve a táncosokat. A kastélyok báltermeiben rendszeresen helyet kapott. (Gondoljunk csak a Sissy című film báli jeleneteire.)

2.Azt, hogy a társastáncok közé bekerült, Paul Krebs nünbergi tánctanárnak köszönhetjük. Mai formájában ő koreografálta meg. E tánc zenéje közepesen gyors, üteme ¾-es.

3.A tíz tánc közül ez tartalmazza a legkevesebb figurát. „Akkor könnyű!” – gondolhatnánk. Azonban koránt sem. Hiszen gondoljunk bele: a versenyeken ez az a tánc, amikor mindenki ugyanazt táncolja! Itt nem hagyatkozhatunk a különleges, egyedi koreográfiánkra, hanem azt a néhány figurát kell nagyon pontosan kidolgozni és valami különlegeset mutatni benne!

Hogy melyek ezek a figurák? A tánciskolában jobbra és balra negyed fordulatok, valamint váltó lépések, amikből a versenytáncos szinthez közeledve fél fordulatok lesznek. Magas osztályban mindez kiegészül, egy rendkívül látványos, nagy technikai képzettséget igénylő figurával, a helyben forgással.

Láthatjuk, hogy a bécsi keringő több évszázada elengedhetetlen kelléke a társasági életnek és a szórakozásnak, hiszen nem múlhat el nélküle bál, szalagavató, lakodalom! Szeretnéd elsajátítani? Esetleg szeretnéd, ha gyermeked megtanulná? Ha igen, tudod, hol találsz bennünket! Szeretettel várunk.

Grace