Luca nap, avagy a boszorkányok napjának mitologikus eredete

Luca napja ikonikus nap a magyar néphagyományban. Mára azonban már kevesen ismerik az eredetét, pedig nagyon is mély mitológiai háttér áll mögötte.

Ahhoz, hogy megértsd egy ősi ünnep eredetét, két dolgot fontos tudnod. A régieknek ciklikus világnézete volt, ellenben a mai lineáris időképpel. Nem a folyamatos fejlődésben, hanem a korszakok váltakozásában hittek.

Valamint a világtörténelmet a ’jó’ és a ’rossz’ állandó, soha véget nem érő harcának fogták fel.

Hogyan kapcsolódik mindez a Luca naphoz? Mint minden ünnepnek az évkörön, ennek a napnak is fontos spirituális tartalma volt.
Ármány a sötét oldalt képviseli a magyar mitológiában. Jún. 22-én ellopja a Fényt és megöli Világügyelő Fiút. Okt. 31-ről nov. 1-re virradó éjszaka a legnagyobb a hatalma.

Dec. 13. Ármány lányának, más források szerint a kedvesének, Kincsnek a napja. Ő a halál leánya, a boszorkányok vezére, az első fekete mágusnő. (A Kincső név innen származik.) Anyja Szépasszony.
Barlangja az iráni Zagrosz hegységben, a világ végén lakozik. Ravasz természete lévén ’kinccsel csábít’. A férfiakkal szeretkezik, a nőket rabszolgasorba taszítja. Az áldozat holtteste itt marad, a lelkeket viszont magával viszi az asztrálsíkra.

A december 13-től 21-ig tartó időszak Ármány fennhatósága alatt áll. A jó hír, hogy ez is véget ér, mert a Téli Napfordulón megszületik Világügyelő Fiú. Erről azonban már a következő cikkemben olvashattok.

Grace
Facebook.com/grace-spiritualis-studio
grace.spiritualis.studio@gmail.com