Cipő etikett Mit mikor mivel viselj?

A cipő nagyon fontos része az öltözéknek. Ha azt akarod, hogy egészséges, kényelmes, sőt stílusos és elegáns is legyen, fontos, hogy tudatosan válaszd ki a megfelelő darabokat. Cipőmániás vagy-e vagy sem, több párra szükséged lesz. Nézzük, melyek az elengedhetetlen darabok.

Az üzleti viseletben szigorúak a szabályok. A körömcipő az elfogadott, esetleg a zárt orrú szandál, télen a bokacsizma. A 4-6 cm-es sarokmagasság elegáns. A túl lapos nem ide való, az ennél magasabb pedig közönséges hatást válthat ki. Semleges színeket válassz: fekete, sötétkék, barna, mogyorószín. Ízlésesen összeválogatott öltözékhez a piros is megfelelő lehet, de a rikító sárgát, kéket, zöldet hagyd a munkaidő utánra!

Ideális esetben a cipő színe megegyezik a táskáéval. A harisnya elengedhetetlen kellék, lehetőleg azt a színt válaszd, ami leginkább hasonlít a bőrödhöz. A fekete és a fehér egyaránt kerülendő. (A parketten a standard táncokhoz használunk körömcipőt.)

Koktélruhához, kis- és nagyestélyihez viselhetsz nyitott szandált is, de arra figyelj, hogy ezekhez tilos a harisnya viselete. Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy harmonizáljon a ruha és a retikül színével, de ilyenkor választhatsz pasztellszíneket is. (A latin cipők nyitott szandálok.)

Szépek azok a szandálok, amiken hátul csak egy pánt van, viszont nem mindegyik stabil. Ha bokapántja sincs, akkor nem tudsz harisnyát húzni hozzá, mert lecsúszik a hátsó pánt. Táncolni pedig lehetetlen bennük.

Jó ötlet lehet egy zselés talpbetét beszerzése, de időnként az is hasznos, ha pótcipőt viszel magaddal. (A táncosok nagyon kényesek a lábukra.)

A papucsok munkában, üzleti életben kerülendőek. Egyáltalán nem elegánsak. A standpapucsnak pedig benne van a nevében, hogy hova lett kitalálva.

Sem a túl magas, se ma túl lapos cipő nem egészséges, a néhány cm-es az optimális.

Egy úrinő mindig figyelmet fordít a cipői megválasztására. Tedd ezt te is, hiszen a személyiségedről árulkodik.

Grace